POLITIKA IR MISTIKA - Jokubaitis, Alvydas (Politologija, 2015)
Straipsnis grindžiamas keturių pasaulio tikroviškumo sampratų idėja. Pripažįstami keturi skirtingi tikrovės suvokimo būdai – praktika, mokslas, menas ir mistika. Pastaroji nėra vien religinis fenomenas, bet šiame straipsnyje daugiausia kalbama apie jos religinį variantą. Politinis liberalizmas reikalauja atskirti viešus ir privačius įsitikinimus, tarp kurių atsiduria ir religiniai įsitikinimai. Tačiau mistinis tikrovės suvokimas nėra aiškiai suformuluotų įsitikinimų sistema. Galima kalbėti apie liberalizmo ir mistinio tikrovės suvokimo konfliktą, kurį sąlygoja dvilypė liberalizmo politinės filosofijos prigimtis. Liberalizmas nėra vien tik politinį neutralumą propaguojanti doktrina, bet veikia kartu su tam tikra kultūros samprata, nukreipta prieš mistinį pasaulio tikroviškumo suvokimą.