APIE POLITIKĄ IR VERTYBES - Razma, Ainis (Politologija, 2015)
Šis straipsnis – tai polemizavimas su profesoriaus daktaro Alvydo Jokubaičio požiūriu į politikos ir vertybių santykį, išdėstytu žurnale „Politologija“ spausdintame straipsnyje „Politika be vertybių“. Remiantis A. Jokubaičio nurodytais šaltiniais ir profesoriaus daktaro Algio Mickūno dar neskelbtomis studijomis apie Niklaso Luhmanno teoriją, pateikiamas kitoks požiūris į politiką ir vertybes. Straipsnio autoriaus nuomone, tiek politika, tiek vertybės nėra daiktai, galintys egzistuoti objektyviai. Tai – fenomenai, visada turintys išorinius egzistencijos ir prasmės šaltinius. Vertybės ir politika, kaip elementai ir procesas, yra sistemiškai tarpusavyje susijusios. Analitiniais tikslais sistemos dalis galima atskirti, tačiau darydami analizės išvadas neišvengiamai turėsime grįžti prie santykių sistemiškumo. Politika, kaip vertybinis procesas, be vertybių neįmanoma. Lygiai taip pat visos tam tikroje visuomenėje pripažįstamos vertybės tokios tampa tik per politiką. Todėl politika visada yra vertybinė, o visuomeninės vertybės – visada politinės.