ES BANKŲ SĄJUNGOS KŪRIMAS: BANKŲ POZICIJŲ ANALIZĖ - Vaicekauskaitė, Živilė Marija Marija (Politologija, 2016)
Straipsnyje analizuojamas naujas ES finansinės integracijos etapas – bankų sąjungos kūrimas – ir esminiai Europos bankų pozicijų skirtumai ES bankų sąjungos kūrimosi procese. Pagrindinis tyrime keliamas tikslas – paaiškinti skirtingas bankų pozicijas priimant sprendimus dėl bankų sektoriaus priežiūros ir pertvarkos taisyklių perkėlimo į viršnacionalinį lygmenį. Bankų pozicijos analizuojamos atsižvelgiant į skirtingą bankų tarptautiškumo laipsnį, pagal kurį bankai yra skirstomi į globalius, regioninius, pusiau tarptautinius bei vietinius. Tyrimas papildo esamą literatūrą bankų sąjungos tematika ir analizuoja privačių interesų grupių pozicijas bankų sąjungos kūrimosi procese, kurios integraciją aiškinančių teorijų atžvilgiu yra vienas svarbiausių kintamųjų. Atlikta analizė rodo, kad bankų tarptautiškumo laispnis nėra pakankamas paaiškinti skirtingas bankų pozicijas. Atliktas tyrimas leidžia teigti, jog bankų pozicijoms įtakos turėjo nacionalinių finansų sistemų specifika, jų veiklos europeizacija (veikla euro zonoje ir už jos) ir bankų svarba finansų rinkose.