„ATSAKOMYBĖS GINTI“ PRINCIPO KONSTRAVIMAS TARPTAUTINIU IR NACIONALINIU LYGIU: JT IR JAV ATVEJAI - Lokė, Brigita (Politologija, 2016)
Straipsnio tikslas – išanalizuoti, kaip yra konstruojamas „atsakomybės ginti“ principas Jungtinių Tautų (JT) organizacijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) nuo 2005 metų. Tyrimas grindžiamas pirminių šaltinių analize siekiant palyginti tarptautinį ir valstybinį lygmenis. Toks palyginimas ir analizė yra reikalingi, nes tyrėjų nuomonės apie „atsakomybės ginti“ principo įtaką skiriasi, o šis principas tampa vis plačiau naudojamas valstybių pagrindžiant užsienio politikos veiksmus. Vienų autorių nuomone, „atsakomybės ginti“ principas yra naujas ir vertingas postūmis tarptautinėje sistemoje žmogaus teisių ir žmonių saugumo klausimais. Kitų autorių nuomone, yra priešingai – šis principas neatneša nieko naujo, nesiūlo intensyvių kaitos taškų ir net gali būti žalingas tarptautinei bendruomenei. Plėtojantis mokslinei diskusijai, kartu ir pats principo naudojimas evoliucionuoja ir įsitvirtina tarptautiniu bei nacionaliniu lygmenimis. Nevienodas šio principo įsitvirtinimas gali lemti skirtingą jo interpretaciją užsienio politikos veiksmuose.