LIETUVOS IR ESTIJOS SVEIKATOS APSAUGOS RAIDA: PANAŠIOS SĄLYGOS, SKIRTINGI REZULTATAI - GUDŽINSKAS, LIUTAURAS (Politologija, 2012)
Straipsnyje lyginamos Lietuvos ir Estijos sveikatos apsaugos sistemos. Įvertinamas jų istorinis kontekstas, aprašoma raida po nepriklausomybės atkūrimo, pateikiami duomenys, kaip paskirstomi sveikatos apsaugos ištekliai ir kokie šių sistemų veiklos rezultatai. Straipsnyje teigiama, kad, nepaisant panašių istorinių ir ekonominių sąlygų, pokomunistinė Lietuvos ir Estijos sveikatos apsaugos raida skiriasi. Nors ir yra finansuojama panašiu lygiu, Estijos sveikatos apsauga daugeliu svarbių aspektų pranoksta Lietuvos (ir Latvijos) sveikatos apsaugą. Argumentuojama, kad esminį poveikį Baltijos šalių sveikatos apsaugos tendencijų išsiskyrimui turėjo priimti sprendimai dėl sveikatos sistemos finansavimo ir valdymo ankstyvuoju pokomunistinės transformacijos laikotarpiu.