Konstitucijų keitimo poveikis demokratijos kokybei Lotynų Amerikoje - Strauka, Orestas (Politologija, 2020)
Straipsnyje siekiama įvertinti, ar Konstitucijų keitimas turi poveikį demokratijos kokybei Lotynų Amerikoje. Atliekant tyrimą taikomas kokybinės lyginamosios neraiškių aibių analizė metodas, o kokybiškos demokratijos priežastys yra analizuojamos 18-oje Lotynų Amerikos valstybių. Tyrimo objektas – devynios naujojo konstitucionalizmo laikotarpio bruožus atitinkančios Konstitucijos. Atlikus kokybinę lyginamąją neraiškių aibių analizę gauti rezultatai atskleidžia, jog Konstitucijų keitimas nėra nei būtina, nei pakankama kokybiškos demokratijos sąlyga. Priešingai, teoriškai paprasčiausia kokybiškos demokratijos formulė susideda iš aukšto visuomenės išsilavinimo lygio ir Konstitucijos nekeitimo sąlygos bei Konstitucijos nekeitimo, partinės sistemos institucionalizacijos ir visuomenės homogeniškumo inversijos sąlygos. Atlikus nekokybiškos demokratijos priežasčių analizę paaiškėjo, jog Konstitucijos keitimo sąlyga yra konjunktūrinė nekokybiškos demokratijos priežastis. Tad prieinama prie išvados, jog šalies institucinės sąrangos perkūrimas kartu su kitomis sąlygomis nėra kokybiškos demokratijos priežastis.
Keywords: Konstitucijų keitimas; Demokratijos kokybė; Kokybinė lyginamoji neraiškių aibių analizė; Naujasis konstitucionalizmas; Lotynų Amerika