Ekosaugumo koncepcija tarptautiniuose santykiuose: samprata, bruožai, reikšmė - ZAPOLSKIS, MARTYNAS (Politologija, 2012)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Straipsnyje analizuojami svarbiausi ekosaugumo koncepcijos bruožai ir jos reikšmė tarptautinių santykių studijose. Ekosaugumas traktuojamas kaip sudedamoji saugumo sampratos dalis šalia akademiniame diskurse jau įsitvirtinusių ekonominio, socialinio, energetinio ar informacinio saugumo komponentų. Ekosaugumo studijų objektas – kompleksiniai ryšiai tarp gamtos (aplinkos, klimato, resursų) veiksnių, jų daromo poveikio ir įvairių saugumo problemų. Straipsnyje identifikuojamos ir nagrinėjamos penkios svarbiausios ekosaugumo studijų „stovyklos“: 1. Resursų trūkumo. 2. Resursų gausos. 3. Klimato pokyčių. 4. Žmogiškojo saugumo. 5. Gamtos stichijų.
Keywords: nėra