Atminties politika ekrane: istorinės traumos estetika filme „Izaokas“ (Isaac) (2019) - Norkūnaitė, Gabrielė (Politologija, 2023)
Šiame straipsnyje siekiama išanalizuoti konkretų Lietuvos kino atvejį – istorinį filmą „Izaokas“ (2019). Šis filmas aktualizuoja Lietuvoje kilusias diskusijas dėl „paprastų žmonių“ laikysenos Antrojo pasaulinio karo metais ir (ne)kolaboravimo su nacistinės Vokietijos režimu. Naudojant emocinio įsitraukimo ir atminties aktyvizmo idėjas, tyrime aptariamas filmo potencialas įsitraukti į sudėtingos Antrojo pasaulinio karo atminties Lietuvoje formavimo procesą.
Keywords: Holokaustas; atminties aktyvizmas; atminties žemėlapio braižymas; viešoji istorija; Antrasis pasaulinis karas