Politinio mąstymo metmenys Immanuelio Kanto kritinėje filosofijoje - Ivanauskas, Lukas (Politologija, 2024)
Immanuelio Kanto kritinė filosofija, įvykdžiusi revoliuciją mąstyme, paliko neatsakytą klausimą, kaip įmanoma politika kaip filosofija ir mokslas. Hannah Arendt buvo teisi politiką susiedama su reflektuojančia spendimo galia, tačiau paliko neatsakytus klausimus – kokią politikos sampratą implikuoja Kanto kritinė sistema ir kokios yra politinės filosofijos ir politikos mokslų ribos. Straipsnyje teigiama, kad politika yra estetinė idėja, todėl neturi objektyviai visuotinio apibrėžimo ir išlieka neišvengiamai atvira įvairių episteminių ir politinių bendruomenių interpretacijoms. Estetinės idėjos taip pat pagrindžia politikos mokslų galimybę kaip simbolinį pažinimą ir naujai suformuluoja politinės filosofijos uždavinį apriboti politiką vien tik sprendimo galios ribose.
Keywords: Kantas; politikos mokslai; politinė filosofija; mąstymas; estetinės idėjos