Lietuvos vaizdavimas Vengrijos internetinėje spaudoje 2022–2024 metų Europos saugumo aplinkos kontekste - Rinkevičius, Šarūnas (Politologija, 2025)
Šiame straipsnyje analizuojamas Lietuvos vaizdavimas penkiuose lankomiausiuose Vengrijos naujienų portaluose (Index, Telex, Portfolio, 24, 444) nuo 2022 m. sausio 1 d. iki 2024 m. birželio 30 d. dabartinės Europos saugumo aplinkos kontekste. Straipsnyje aiškinamasi, kokiuose teminiuose kontekstuose minima Lietuva naujienų portaluose vengrų kalba tiriamuoju laikotarpiu siekiant įvertinti Lietuvos nacionalinio saugumo ir kitų aktualijų dabartinės Europos saugumo aplinkos sąlygomis vaizdavimą Vengrijos internetinėje spaudoje. Tyrimas atskleidė, kad įvairūs naujienų portalai vengrų kalba reguliariai pateikė naujienų apie Lietuvą, o šias naujienas galima padalinti į dvi dalis: su Rusijos karu prieš Ukrainą ir Europos saugumo aktualijomis susijusios saugumo srities ir visos kitos naujienos. Paminėtina, kad tirtuose Vengrijos naujienų portaluose pagrindinis Lietuvą reprezentuojantis teminis elementas tiriamuoju laikotarpiu buvo su Rusijos karu prieš Ukrainą ir Europos saugumo situacija susijusios naujienos, tačiau taip pat buvo daug kitų naujienų su kontekstinėmis nuorodomis į Lietuvą. Paminėtina, kad didžioji naujienų dalis buvo trumpi informaciniai pranešimai be platesnio komentaro apie Lietuvą, tačiau taip pat pažymėtina, kad Lietuva visą tiriamąjį laikotarpį buvo reguliariai minima Vengrijos internetinėje spaudoje reaguojant į įvairias aktualijas ir transliuojant žinią apie Lietuvai aktualius klausimus lankomiausiuose naujienų portaluose vengrų kalba.
Keywords: Lietuva; Vengrija; žiniasklaida; internetinė spauda; atvaizdavimas; saugumas