LIETUVOS NARYSTĖ EUROPOS SĄJUNGOJE: EKONOMINĖ RAIDA - KUOKŠTIS, VYTAUTAS (Politologija, 2015)
Straipsnyje nagrinėjama ekonominė Lietuvos narystės Europos Sąjungoje patirtis paskutinį dešimtmetį. Pažymima, kad Lietuvos raida per narystės dešimtmetį buvo palyginti „banguota“: šalis susidūrė tiek su spartaus ekonomikos augimo laikotarpiu, tiek ypač dideliu nuosmukiu. Tiesa, pagal pagrindinį ekonominės konvergencijos matą – realaus BVP vienam gyventojui atsilikimo nuo ES vidurkio mažėjimą – Lietuva buvo geriausia šalis iš visų naujų ES valstybių narių. Straipsnyje taip pat svarstoma, kiek prie ekonomikos pokyčių galėjo prisidėti būtent narystė ES (t. y., koks buvo ES grynasis poveikis). Apžvelgiami ex ante ir ex post poveikio ekonomikai vertinimai. Taip pat aptariami poveikio kanalai, kuriais dalyvavimas ES galėjo paveikti ekonomiką. Daugelis jų turėjo neabejotinai teigiamą įtaką Lietuvos ekonomikai: tai intensyvėjanti prekyba, didesnis ekonomikos veikėjų pasitikėjimas, įtvirtinta palanki institucinė aplinka. Kita vertus, galima įžvelgti ir neigiamų dalykų, ypač kalbant apie emigraciją. Taip pat galima teigti, kad narystė ES sustiprino Lietuvos ekonomikos „banguotumą“, nors ir palengvino kovą su krize 2008–2010 metais. Aptariant ES poveikio kanalus, apžvelgiami ir Lietuvos ekonominės integracijos prekybos, finansų ir darbo jėgos mobilumo srityse pokyčiai.