LIETUVOS VIEŠOJO ADMINISTRAVIMO POKYČIAI IR EUROPOS SĄJUNGOS POVEIKIS: AGENTŪRIZACIJA IR DEPOLITIZACIJA - NAKROŠIS, VITALIS; BANKAUSKAITĖ-GRIGALIŪNIENĖ, SABINA (Politologija, 2015)
Šiame straipsnyje siekiama aprašyti ir paaiškinti esminius agentūrų vadovų politizacijos, agentūrų skaičiaus ir jų valdymo pokyčius, taip pat nustatyti, koks buvo ES poveikis tiems dalykams. Straipsnis pagrįstas teorinių europeizacijos ir viešosios politikos požiūrių sinteze, taip pat turimos informacijos ir statistinių duomenų analize. Nors ES reikšmingai prisidėjo prie naujų agentūrų įsteigimo, jos poveikis šių agentūrų išlikimui išsiplėtus ES buvo kur kas mažesnis. ES darė įtaką agentūrų vadovų politizacijos mažėjimui per specifinius acquis reikalavimus, o ne politines narystės ES sąlygas. Tyrimo rezultatai rodo diferencijuotą ES poveikį: europeizuotų agentūrų valdymas po truputį darosi profesionalesnis, palyginti su neeuropeizuotomis agentūromis.