TAUTINĖS VALSTYBĖS DISKURSO PARAŠTĖS: DIASPOROS PATIRTYS - Lukšaitė, Eva (Politologija, 2015)
Straipsnyje pateikiamas diasporos diskursas kaip alternatyva linijiniam, pažangiam, teritoriniam tautinės valstybės diskursui. Straipsnio pagrindas – kokybinis Lietuvos armėnų bendruomenės tyrimas. Nagrinėjamo atvejo diasporinis diskursas atskleidžiamas pasitelkus etninį tapatumą ir trejopą santykį: tėvynė – individas – priimanti šalis, analizuojant skirtumus tarp pirmosios ir antrosios atvykėlių kartų. Supažindinus su įvairiomis diasporos sampratomis, aptariamas kontekstas, kuriame praktikuojamas deteritorizuotas armėniškumas bei atskirai nagrinėjami pirmosios ir antrosios kartų etninės identifikacijos būdai bei ryšiai su tėvyne ir Lietuva.