POPULIZMAS – GRĖSMĖ ATSTOVAUJAMAJAI DEMOKRATIJAI AR JOS (PA)TAISYMO PRIEMONĖ? - Stašienė, Jogilė (Politologija, 2016)
Vakarų Europoje, stiprėjant populistinėms politinėms partijoms, vis dažniau kalbama apie jų keliamą grėsmę atstovaujamajai demokratijai. Paradoksalu, bet tarp populizmo tyrinėtojų akivaizdaus sutarimo, kad populizmas kelia pavojų atstovaujamosios demokratijos principams, nėra. Vieni teoretikai teigia, kad populizmas yra iš esmės priešiškas atstovaujamosios demokratijos principams, tačiau kiti populizmą laiko jeigu ne galinčiu demokratiją taisyti, tai bent jau neatsiejama jos dalimi. Straipsnyje keliamas klausimas, kodėl populizmas vienų jį analizavusių mokslininkų darbuose laikomas nesuderinamu su atstovaujamąja demokratija, o kitų – demokratijos taisymo priemone. Išsiaiškinus, kaip abiejų akademinės diskusijos šalių darbuose apibrėžiamas populizmas ir atstovaujamoji demokratija, analizuojama, koks šių dviejų koncepcijų santykis.