VIENAS IŠ TRIJŲ: SEIMO PIRMININKO STATUSAS IR VAIDMUO - Trainauskienė, Sigita (Politologija, 2016)
Šiame straipsnyje, remiantis neoinstitucionalizmo ir politinės lyderystės teorijų nuostatomis, analizuojami parlamento pirmininko pareigybės statusas, vaidmuo ir reikšmė parlamento institucionalizacijos kontekste, pristatomi mokslinėje literatūroje nurodomi šios pareigybės tipai, pagrindžiamos teorinės prielaidos analizuoti Seimo Pirmininko pareigybę. Remiantis išskirtais kriterijais, analizuojami Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininko vaidmuo ir reikšmė politikos procese, per Lietuvos nepriklausomybės istoriją susiformavęs šios pareigybės tipas, jis lyginamas su atitinkamais Vakarų valstybių modeliais.