PAVELO FLORENSKIO ,,NUMATOMOS ATEITIES VALSTYBĖS SANTVARKOS“ POLITIZACIJA: NUO ,,TEISINGO PERSKAITYMO“ IKI ,,ŠIANDIENIZACIJOS“ - Dusevičius, Vidas (Politologija, 2017)
Straipsnyje analizuojama, kaip P. Florenskio ,,Numatomos ateities valstybės santvarką“ interpretuoja įvairios konservatyvios intelektinės Rusijos grupės („Zavtra“, „Izborsko klubo“, Prochanovo, Dugino ir jo aplinkos bei kitos). Taip pat svarstoma apie ideologinį lauką, kuriame reiškiamos Florenskio idėjos, užsimenama apie problemas, kylančias dėl politinių Florenskio įžvalgų autentiškumo, nuoseklumo, nevienareikšmiškumo ir politinės mąstytojo minties evoliucionavimo. Straipsnyje laikomasi požiūrio, kad konservatyvių intelektinių Rusijos grupių ,,Numatomos ateities valstybės santvarkos“ interpretacijos dažnai pasižymi ,,teisingu Florenskio perskaitymu“, ,,šiandienizacija“, ,,instrumentalizacija“ – tam tikrais išankstiniais filosofinės minties įvertinimo ir atrankos kriterijais. Tie Florenskio ,,Numatomos ateities valstybės santvarkos“ interpretacijos bruožai atspindi kur kas platesnes šiuolaikinės Rusijos konservatyviosios minties kaip ideologijos paieškų lauko, į kurį įtraukti tokie mąstytojai kaip I. Iljinas ar N. Berdiajevas, tendencijas.