Sienų peržengimas - Mickūnas, Algis (Problemos, 2022)
Esama įvairių karo Ukrainoje aiškinimų. Šiame straipsnyje atsigręžiama į klasikinę karo tarp Spartos ir Atėnų istoriją, kaip ją nušviečia Tukididas, ir siekiama atskleisti karo „slaptąją priežastį“. Pastaroji siejama su Spartos politinės galios nusilpimu ir išaugusia Atėnų įtaka. Trumpa Tukidido Peloponeso karo analizė straipsnyje pasitelkiama kaip teorinis karkasas siekiant suprasti tautų ir jų lyderių elgesį, t. y. kodėl jie pradeda karą nesant karinės grėsmės jų pačių atžvilgiu. Tokiame kontekste keliamas klausimas, kodėl Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą, pavojaus nekeliančią savo kaimynę. Sovietų Sąjunga galios požiūriu buvo lygiavertė NATO aljansui ir jos galią perėmė Rusija. Pastarajai nebuvo jokios Vakarų karinės invazijos grėsmės, tačiau ji karą pradėjo siekdama įrodyti, jog yra ne mažiau reikšminga nei Vakarai. Skirtumas tarp tradicinės Rusijos autokratijos ir Vakarų demokratijos yra tas, kad pastaroji „peržengia sienas“ savo patrauklumu, o ne karine jėga.