Žmogiškosios kūrybos pažintinės problemos - Kalenda, Česlovas (Problemos, 1977)
1977 m. gegužės 14 d. įvyko tarpinstitutinė konferencija „Metodologinės pažinimo teorijos problemos“. Joje daugiausiai nagrinėtos šiuolaikinės pažinimo proceso tendencijos ir principai. Tų pačių metų spalio 12 d. MA Filosofijos, sociologijos ir teisės institute įvyko TSRS Filosofų draugijos Lietuvos skyriaus Estetikos sekcijos surengta konferencija „Pažintinė meno funkcija“. Perskaityta 13 pranešimų, kuriuose aptarta pažintinė meno funkcija ir lenininė atspindėjimo teorija, šios funkcijos ryšys su meno specifika, gnoseologistinių ir antignoseologistinių teorijų konfrontacija, meno sąlygiškumas, menininko santykio su tikrove subjektyvumas ir kita.