Katalikybės ir nacijos santykio analizė - Genzelis, Bronislovas (Problemos, 1972)
Apžvelgiama J. Minkevičiaus daktaro disertacija „Katalikybė ir nacija“ bei jos gynimo procedūra. Oficialieji oponentai: Ch. Momdžianas, M. Mčedlovas, V. Jevdokimenka. Disertacijoje analizuojami oficialūs Katalikų bažnyčios dokumentai, jos pozicija nacionaliniu klausimu įvairiose šalyse, apžvelgiamos šia tema esamos tarybinėje bei užsienio istoriografijoje koncepcijos, katalikiškosios ir nacionalinės priklausomybės suvokimo atspindžių sąmonėje sąveika. Visapusiškai analizuojama krikščioniškojo humanizmo koncepcija, jos metodologinis pagrindimas, parodomas jos ir marksistinės žmogaus koncepcijos principinis skirtumas.