Kanto europinio kolonizmo kritika: šiuolaikinė kosmopolitinės teisės teorija - Sánchez Madrid, Nuria (Problemos, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba] Šiame straipsnyje nagrinėjami Immanuelio Kanto juridiniai argumentai prieš Europos kolonijinę praktiką, atsižvelgiant į kai kuriuos pastarojo meto aiškinimus, kuriuos pateikia tokie Kanto tyrinėtojai kaip Arthuras Ripsteinas, George’as Cavallaras, Katrin Flikschuh, Anna Stilz ir Liesbet Vanhaute. Pirma, susitelkiama į Kanto kosmopolitinės sąjungos pagrindimą kaip teisinį reikalavimą, kylantį iš racionalios teisės doktrinos sisteminio pobūdžio. Antra, atkreipiamas dėmesys į Kanto pastabas, kaip Europos tautos turėtų užmegzti komercinius santykius su kitomis pasaulio tautomis ir kaip jos turėtų elgtis su savo valstybės neturinčiomis tautomis. Daroma išvada, kad Kanto teisiniai ir politiniai raštai turėtų būti laikomi antikolonistinės minties Europos Apšvietos filosofijoje pirmtakais.