Mąstymo loginis vieningumas - Černienė, Bronislava (Problemos, 1975)
Straipsnyje teigiama, kad žmonijos istorijoje išskirti dvi savarankiškas mąstymo pakopas – jutiminę ir abstrakčią – netinka. Autorė laikosi nuomonės, jog mąstymas yra tik vienas – tai loginis mąstymas. Mąstymas yra natūralus procesas, todėl realus mąstymas gali būti tik vienas ir tas pats, skirdamasis tik laipsniu, priklausomai nuo jo vystymosi brandumo. Nors mąstymas turi savo priešistorę, t. y. vaizdinių jungimo, sintezavimo ir kitus pradmenis, būdingus antropoidams, tačiau mąstymo atsiradimas yra dialektinis šuolis atspindėjimo formų raidoje. Mąstymas apibrėžiamas kaip posūkis nuo tikrovės suvokimo konkrečiais jutiminiais vaizdiniais prie apibendrinto ir visuomeniškai reikšmingo tikrovės atspindėjimo. Bet kokius bandymus surasti tarpinę formą tarp jutiminio vaizdo ir loginio mąstymo paneigia ir atmeta psichologijos tyrimai. Perėjimas prie sąvokos yra laipsniškas pertrūkis smegenų atspindimosios veiklos raidoje.