MORALĖS SRITIES APIBRĖŽIMAI MORALĖS PSICHOLOGIJOJE - Berniūnas Renatas (Problemos, 2015)
Straipsnio tikslas yra apžvelgti šiuolaikinę moralės psichologijos literatūrą, kurioje yra aptariama moralės sritis. Šiuo metu psichologai nesutaria, kaip geriau apibrėžti moralės terminą ir kaip atskirti moralinę nuo nemoralinės normatyvinės srities. Šiais klausimais yra kelios prieštaraujančios pozicijos: psichologas Elliotas Turielis teigia, kad moralės pagrindą sudaro žalos ir teisingumo sąvokos, o monistai bando suvesti visą moralę tik į vieną – arba žalą, arba teisingumą. Galiausiai pliuralistai išskiria bent penkis moralės pagrindus. Straipsnis apžvelgs šias pozicijas ir pasiūlys galimus šių pozicijų teorinio pagrįstumo tikrinimo būdus.