Dalyvavimo (methexis) problema Platono dialoguose Parmenidas ir Didysis Hipijas - Petuška, Virgilijus (Problemos, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Straipsnyje nagrinėjama dalyvavimo (methexis) problema Platono dialoguose Parmenidas ir Didysis Hipijas. Parodoma, kad juose aprašyti argumentai, susiję su dalyvavimo problema, nurodo į šios problemos sąryšius su padalintos linijos analogija, aprašyta Platono Valstybėje. Ši analogija išryškina methexis problemos esmę – dalyvavimas kaip santykis tarp jusliškai suvokiamų atskirybių bei amžinų ir nekintančių eidų problemiškas tampa tik tuomet, kai nagrinėjamas tarpiško pažinimo (dianoia) plotmėje, t. y. samprotavimu, kuris išvadas pasiekia padedamas vaizdinių. Straipsnyje mėginama įrodyti, kad šiuose dialoguose dalyvavimo problema Platono sąmoningai nagrinėjama būtent per tarpiško pažinimo prizmę norint parodyti, kad bet koks bandymas mąstyti eidus per vaizdinius visuomet susidurs su neįveikiamais sunkumais ir paradoksais.
Keywords: dalyvavimas, Platonas, padalintos linijos analogija, Parmenidas, Didysis Hipijas