Skaičiaus filosofijos problema Alaino Badiou darbuose: kritinė François Laruelle nestandartinės filosofijos perspektyva - Zhuk, Maksim (Problemos, 2025)
Straipsnyje svarstomas skaičiaus filosofijos, pasiūlytos Alaino Badiou, projektas. Pirmojoje teksto dalyje aptariama Badiou pasiūlyta skaičių samprata. Teigiama, kad tokia konstrukcija yra ribota ir negali apimti visų skaičiaus konceptų. Šiuo tekstu bandoma parodyti, kad Badiou pasiūlyta universali skaičiaus samprata neatlaiko kritikos. Teoriniais aspektais remiamasi Laruelle sukurta nestandartine programa, kuri aptariama trečiojoje straipsnio dalyje. Pripažįstama, kad Laruelle kritikoje trūksta matematinio Badiou ontologijos turinio analizės. Šiuo tikslu aptariami du pavyzdžiai: slankiojo kablelio aritmetika ir p-adiciniai skaičiai. Abu šie aspektai yra itin svarbios konceptualiosios skaičių sistemos, kurių neįmanoma integruoti į Badiou filosofiją.
Keywords: Badiou; skaičiaus filosofija; nestandartinė filosofija; Laruelle; p-adicinis skaičius