Lietuviškojo pasaulio filosofiniai akiračiai amžių tėkmėje - Plečkaitis, Romanas (Problemos, 2007)
[straipsnis, santrauka, reikšminiai žodžiai lietuvių kalba; santrauka ir reikšminiai žodžiai anglų kalba]Straipsnis skiriamas filosofijos atsiradimo Lietuvoje 500 metų sukakčiai. Dvasininkijos pastangomis ir valstybės valdovų rėmimu susikūrė tai, ko lietuviškame pasaulyje anksčiau nebuvo, – filosofijos studijos Vilniuje. Sostinėje atsiradusi ir visoje Lietuvos valstybėje besiplėtojusi filosofija praturtino lietuviškąjį pasaulį minties sferoje, švietė ir mokslino visuomenę. Nevienareikšmėje sklaidoje ji, augusi ir klestėjusi, tai leidosi žemyn, tai vėl, patyrusi geriausius pasaulinės filosofijos poveikius, kopė į aukštumas.
Keywords: scholastika, naujųjų amžių filosofija, Apšvieta, katalikiškoji filosofija, sovietinis marksizmas