Naujas požiūris į pirmykštę pasaulėžiūrą - Trinkūnas, Jonas (Problemos, 1972)
1971 m. balandžio 20 d. Vilniaus universitete Bronislava Vaitkutė-Černienė apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Pirmykštės pasaulėžiūros tyrinėjimo metodologinės problemos (Pirmykščių vaizdinių tyrimas pažinimo istorijos požiūriu)“. Oficialieji oponentai: V. Serbenta ir A. Gaidys. Disertacijoje autorė pirmykštėje pasaulėžiūroje skiria iracionaliąją ir racionaliąją tendencijas, egzistuojančias dialektinėje vienybėje. Polemizuojama su populiariu ateistinėje literatūroje teiginiu, kad religiniai vaizdiniai formuojasi kaip iškreipto pažinimo vaisius.
Keywords: B. Vaitkutė-Černienė; V. Serbenta; A. Gaidys; pirmykštė pasaulėžiūra; vaizdinys