Fašizmo interpretacijos ir dabartinė ideologinė kova - Lempertas, Izraelis (Problemos, 1984)
Straipsnyje kritikuojamos fašizmo interpretacijos dabartinės ideologinės kovos kontekste, siekiama įvertinti skirtingų klasinių interesų poveikį fašizmo interpretacijoms ir jo tyrinėjimų rezultatams. Buržuazinių fašizmo tyrinėtojų ideologinė funkcija – išteisinti kapitalizmą, nekaltinti monopolijų dėl fašizmo atsiradimo ir jo piktadarybių. Iki 7 dešimtmečio vidurio tarp buržuazinių lietuvių emigrantų buvo paplitusi totalitarinė fašizmo koncepcija, kuri visą dėmesį sutelkia į totalitarinius valdymo metodus. Psichoanalitinės koncepcijos fašizmo genezę ir jo ypatybes bando pagrįsti socialiniais psichologiniais veiksniais: fašizmas atėjo į valdžią dėl to, kad atitiko tam tikrus žmonių charakterio bruožus; dabartiniam žmogui esą būdingos mechanistinės mistinės savybės, o tai formuoja polinkį fašizmui. Aptariami lyginamieji fašistinių režimų tyrinėjimai. Visos buržuazinės fašizmo doktrinos ignoruoja jo organišką ryšį su monopolijomis. Marksistinė metodologija, išreikšdama darbininkų klasės pozicijas, orientuoja fašizmo tyrinėjimus pirmiausia į jo klasinės esmės bei prigimties analizę, fašizmą nagrinėja kaip tarptautinį reiškinį, kaip imperializmo ir bendrosios kapitalizmo krizės rezultatą.
Keywords: Totalitarizmas; lyginamieji tyrimai; psichoanalizė; marksizmas; fašizmas