Sezemaniana (Medžiaga Vosyliaus Sezemano bibliografijai) - Tumelis, Juozas (Problemos, 1984)
Spausdinama Vosyliaus Sezemano darbų bibliografija bei pateikiama literatūros apie šį filosofą sąrašas. Autorius teigia, kad per pusę amžiaus V. Sezemanas rusiškai, vokiškai ir lietuviškai parašė ir išspausdino daugiau kaip 100 darbų – studijų ir straipsnių, vadovėlių, recenzijų, apžvalgų ir informacijų, kitų dalykų (neskaitant jų variantų ir atspaudų). Jis žinomas kaip filosofijos tekstų vertėjas į lietuvių kalbą, įžvalgus jų komentatorius, įvairių leidinių pagalbininkas. Dalis Jo raštų liko neišspausdinti arba neužbaigti. Bibliografijoje surinkti 1910–1984 m. išspausdinti V. Sezemano darbai (nr. 1–148). Literatūroje apie V. Sezemano gyvenimą, veiklą ir raštus (nr. 149–227) mėginta atsisakyti pasikartojančių žinių iš vienarūšių leidinių, tačiau retkarčiais nevengta ir smulkmenų, jeigu jose teikiamos žinios neaptinkamos ar skirtingai interpretuojamos kituose leidiniuose. Neregistruoti tie raštai, kuriuose jis tik cituojamas.
Keywords: Vosylius Sezemanas; Sezemaniana; Lietuvos filosofija; estetika; bibliografija