Grožis ir dorovė - Šalkauskis, Stasys (Problemos, 1985)
Spausdinama ištrauka iš Stasio Šalkauskio rankraščio „Bendroji estetika“. Publikacijoje nagrinėjama etikos ir estetikos problemų, grožio ir dorovės ryšys. Pasak S. Šalkauskio, menas turi tarnauti gyvenimo tobulinimui. Kritikuojamas „meno menui“ principas, kuris laikomas tuščiu vaizduotės žaismu. Kita vertus, filosofui nepriimtinas ir grynas meno pajungimas etikai kaip priešingas kraštutinumas. Gėrio, grožio ir tiesos idealai neprieštarauja vienas kitam, o sudaro tobulą vienybę. Menininkas turi gebėti suderinti meno, doros ir žinojimo reikalavimus – taip jis apsaugos savo kūrybinę laisvę ir kartu nepažeis gėrio ir tiesos principų.
Keywords: Stasys Šalkauskis; Lietuvos filosofija; estetika; grožis; menas