Teisingumas kaip nešališkumas - Rawls, John (Problemos, 1985)
Amerikiečių socialinio filosofo J. Rawlso kūrinio sutrumpintame vertime nagrinėjamas teisingumo vaidmuo, teisingumo objektas, formuluojama teisingumo kaip nešališkumo koncepcija, aptariama pirminės pozicijos koncepcija ir jos pagrindimas. Teigiama, kad teisingumas yra pagrindinė socialinių institucijų vertybė. Pirminis teisingumo objektas yra bazinė visuomenės struktūra arba būdas, kuriuo pagrindinės visuomeninės institucijos skirsto fundamentalias teises bei pareigas ir nustato visuomeninės kooperacijos pranašumų paskirstymą. Šios struktūros teisingumo principai yra pirminio susitarimo tikslas. Pirminės pozicijos idėja yra aiškinamoji priemonė, apibendrinanti sąžiningos visuomeninės kooperacijos sąlygų prasmę ir padedanti nustatyti jų padarinius.
Keywords: Johnas Rawlsas; socialinė filosofija; teisingumas; visuomeninė kooperacija; visuomenės struktūra