Genomo politika: strategija ir taktika - Rubikas, Jonas (Problemos, 1999)
Straipsnyje aptariamas genomo veikimas, genomo raiškos keliai, genetinės informacijos pastovumas ir keitimasis. Pasitelkiant žmonių visuomenės sąvokas nagrinėjama genomo politika, jo veiklos pagrindai bei esminis tikslas – strategija ir tai, kaip atskirais atvejais genomas keičia save, keičia taktiką, kad būtų pasiektas pagrindinis strateginis tikslas. Ryškiausiai genomo tiesioginė veikla matoma vienaląsčių (ir paprastųjų daugialąsčių) gyvenime. Genomas būtinas ne tiek regimai ląstelės gyvybinei veiklai (medžiagų apykaitai), kiek dauginimuisi – gyvybės tęstinumui kartose. Genomas - tai gyvybės informacija ir ja tampa tik tada, kai pasireiškia. Informacijos raiška ir yra genomo veiklos taktika. Priklausomai nuo genomo struktūros, sudėtingumo, santykių su aplinka genomo veiklos taktika yra gana įvairi, nes informacijos prasmė nevienoda: yra informacija sąveikai, informacija RNR molekulių sintezei ir informacija baltymams. Sudėtingėjantys santykiai su aplinka vertė aukštesniųjų organizmų genomus darytis lankstesniais, ieškant taupesnio kelio informacijos organizavimui ir raiškai. Raiška genomo veikloje – tai taktika, jos pasirinkimą lemia informacijos pobūdis ir evoliucijos bei atrankos veiksniai.
Keywords: Genomas; gyvybė; informacija; taktika; ląstelė