Tinklai ir hierarchijos: du mąstymo būdai - Moor, Argo; Luks, Leo (Problemos, 2015)
Pagrindinis XX a. kontinentinės filosofijos motyvas buvo metafizikos kritika. Ankstesnės filosofinės sistemos buvo imtos laikyti pernelyg stingios, imta ieškoti būdų išvengti metafizinio hierarchinio mąstymo. Pasitelkiant religijų ir filosofijos istorijos sintezę, šiame straipsnyje teigiama, jog įmanoma aptikti gausybę stulbinančių panašumų tarp animizmo ir XX a. filosofinio mąstymo. Straipsnyje aptariami skirtumai tarp tinklinio mąstymo ir hierarchinio mąstymo. Tinklinis mąstymas analizuojamas pasitelkiant du motyvus: daugiadimensiškumą ir bendrųjų sielų tinklą. Animizmas naudojamas kaip pagrindinis pavyzdys nusakant motyvų reikšmę mąstymui ir praktikai. Taip pat aprašomas hierarchinio mąstymo atsiradimas ir sklaida.
Keywords: XX a. filosofija; religijų istorija; hierarchinis mąstymas; tinklinis mąstymas; animizmas