Ką turėtų žinoti psichologas prieš naudodamas grindžiamąją teoriją savo tyrimuose - Jurgaitytė-Avižinienė, Agnė (Psichologija, 2012)
Grindžiamoji teorija (toliau – GT) – dar mažai taikomas metodas psichologijos moksle Lietuvoje. Ji kelia ypatingus klausimus ir užduotis tyrėjui. Šiame straipsnyje apžvelgiami probleminiai klausimai, su kuriais susiduria psichologai, besidomintys GT: tai ir filosofinių dilemų, ir GT versijų įvairovė. Aptariami ir unikalūs GT tikslai, darbo įrankiai ir procedūros, pasirinkimas tarp kiekybinių ir kokybinių duomenų, hipotezių kėlimo ir literatūros analizės ir sukuriamos duomenimis pagrįstos teorijos klausimai. Skirtingų GT versijų (klasikinės, sisteminės ir konstruktyvistinės) aptarimas parodo minėtų klausimų sudėtingumą ir skirtingus atsakymus bei būtinybę išsirinkti vieną iš jų tyrimui įgyvendinti.