Su įvykiais susijęs P300 potencialas: naujų vertinimo parametrų paieška - Korostenskaja, Milena; Dapšys, Kastytis; Mačiulis, Valentinas; Rukšėnas, Osvaldas (Psichologija, 2003)
Su įvykiais susiję potencialai (SĮSP) gali padėti objektyvizuoti daugelį psichologinių tyrimų. Vienas dažniausiai pastaruoju metu taikomų SĮSP yra P300 potencialas. Jis gali padėti nustatyti kognityvinius sutrikimus pacientams, sergantiems šizofrenija, depresija, esant demencijai, taip pat vertinant gydymo efektyvumą. Tačiau P300 parametrų pokyčiai (latencijos pailgėjimas arba amplitudės sumažėjimas) nėra pakankamai specifiški kai kuriems psichikos sutrikimams. Šio tyrimo tikslas buvo tikslesnių ir specifiškesnių P300 parametrų paieška. Iš viso ištyrėme 86 sveikus žmones (60 moterų, 26 vyrus, amžiaus vidurkis 45,9 metų). P300 potencialas buvo registruojamas naudojant klasikinį "atsitiktinio įvykio" metodą. Tiriamasis buvo prašomas nekreipti dėmesio į nereikšmingus ir suskaičiuoti reikšmingus garso signalus, pateikiamus per ausines. Garso signalai skyrėsi savo savybėmis: reikšmingo dažnis 2000 Hz, pasirodymo tikimybė 20 proc., nereikšmingo -1000 Hz, tikimybė - 80 proc. Abiejų dirgiklių garso stiprumas - 60 dB. P300 potencialas buvo registruojamas Cz elektrodo (remiantis tarptautine "10-20" sistema) vietoje. Analizės periodas - 1000 ms. Įvertinę naujus P300 bangos parametrus gavome šiuos rezultatus: Iš dešimties naujų ištirtų parametrų statistiškai reikšminga koreliacija su amžiumi buvo šešių: P3 energijos (EP3), amplitudžių santykio (AS), latencijos ir amplitudės santykio (LAS), kognityvinio komplekso kritimo statumo (KKKS), atpažinimo trukmės (AT) ir kognityvinio komplekso trukmės galios (KKTG). Jie gali būti siūlomi naudoti bendram kognityvinių procesų įvertinimui. Iš visų ištirtų parametrų geriausiai su amžiumi koreliavo kognityvinio komplekso trukmės galia (KKTG) ir P3 smailės latencija (L(P3)) P3 ir N2 latencijų santykis (LS) buvo labai pastovus rodiklis, todėl gali būti taikomas P300 įvertinti, ypač pacientams, turintiems įvairių psichikos sutrikimų. Reikia ištirtų P300 potencialo įvertinimo parametrų efektyvumo tyrimų kai kurių sutrikimų (šizofrenija, demencija, epilepsija) atvejais. Šiems tyrimams siūlomi P3 energija (E(P3)), amplitudžių santykis (As), latencijos ir amplitudės santykis (LAS), kognityvinio komplekso kritimo statumas (KKKS), atpažinimo tukmė (AT), kognityvinio komplekso trukmės galia (KKTG), P3 smailės latencija (L(P3)) ir latencijų santykis (LS).