Veido atpažinimo ypatumai - Vanagaitė, Kristina; Valickas, Gintautas (Psichologija, 2002)
Straipsnyje analizuojami veido atpažinimo ypatumai. Su kompiuterinės programos pagalba buvo sukurti dviejų vyrų etaloniniai veidai, kuriuos tiriamieji turėjo įsiminti. Keičiant atitinkamus veido elementus, kiekvienam etaloniniam veidui buvo sudaryta po penkis kompozicinius portretus. Tyrimo metu buvo fiksuojama, ar tiriamieji (n = 70) pastebi, kad stimuliniai veidai skiriasi nuo etaloninio veido. Gauti rezultatai parodė, kad iš nuotraukos atpažįstant vyro veidą, ne visi jo elementai atpažįstami vienodai tiksliai ir greitai. Tiksliausiai ir greičiausiai tiriamieji atpažįsta pakeistus plaukus ir akis. Be to, moterys, palyginti su vyrais, pakeistus vyro etaloninio veido elementus atpažįsta tiksliau.