Neigiamų emocinių būsenų įveikimas sporte - Palaima, J. (Psichologija, 1963)
Sporto praktika rodo, kad nereti atvejai, kai dėl nemokėjimo įveikti neigiamas emocines būsenas objektyviai stiprūs sportininkai varžybų metu pasimeta, pasiduoda ir pralaimi net silpnesniems varžovams. Autoriaus atlikto tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti kaip sportininkai, remdamiesi savo patirtimi kovoja su neigiamomis emocijomis. Buvo apklausta 300 įvairių sporto krypčių ir pasirengimo lygio sportininkų, o taip pat ir jų trenerių. Autorius stengėsi išsiaiškinti: a) kuo konkrečiai pasireiškia negatyvių emocijų poveikis sportinės kovos metu; b) kokius būdus sportininkai taiko, siekdami įveikti negatyvias emocines būsenas ir panaikinti jų poveikį sportinės kovos eigai; c) kokios mokymo ir ugdymo sąlygos padeda sportininkam išsiugdyti gebėjimą įveikti neigiamas būsenas pralaimėjus varžybas. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad neigiamų emocinių būsenų poveikis pirmiausia pasireiškia tuo, kad sportininkas praranda pasitikėjimą savo jėgomis, sumažėja taktinio mąstymo aštrumas, atsiranda perdėtas susijaudinimas arba, atvirkščiai, sulėtėjimas, apatija, mažai pasireiškia jo valinės savybės. Pastangos, kurias sportininkai deda, kad nugalėtų neigiamų emocinių būsenų poveikį, pirmiausia siejasi su: a) pasitikėjimo savo jėgomis atstatymu; b) atsitraukimu nuo nemalonių pergyvenimų ir minčių; c) nepavykusio veiksmo priežasčių išsiaiškinimu; d) savęs įtikinimu, kad nepaisant nesėkmės, reikia įdėti visas pastangas, kad laimėtum, arba kuo mažiau nukentėtų komandos interesai. Straipsnyje pateikiamos praktinės rekomendacijos treneriams, kaip ugdyti sportininkų gebėjimą įveikti neigiamus pergyvenimus sportinės kovos metu.