Psichogenetiniai intelekto tyrimai: metodai, problemos ir rezultatai - Čepas, V. (Psichologija, 1984)
Daugelio mokslų centrinė problema yra santykis tarp biologinės ir socialinės žmogaus prigimties. Psichologijoje ši problema dažnai analizuojama taikant psichogenetinį dvynių tyrimo metodą. Šiame straipsnyje apžvelgiamas dvynių metodas, jo variantai bei galimybės jį naudoti tiriant intelektą (IQ). Dėmesys kreipiamas į kai kurias svarbias problemas, tiriant IQ įgimtumą. Psichologiniai IQ tyrimai TSRS ir užsienyje analizuojami. Aptariami rezultatai, gauti tiriant monozigotinius (MZ) ir dizigotinius (DZ) dvynius, išskirtus dvynius (MZ ir MZ) ir brolius bei seseris. Daroma išvada, kad neįmanoma vienprasmiškai atsakyti, ar intelektas įgimtas, ar ne. Vykdant tolesnius tyrimus, būtinas glaudesnis bendradarbiavimas tarp skirtingų mokslų.