Kūrybiškumo ir pasaulinio / nacionalinio identiteto ryšiai: lyginamasis Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų studentų tyrimas - Tidikis, Viktoria; Donohue, Dana; Petkevičiūtė-Barysienė, Dovilė; Rakickienė, Lauryna (Psichologija, 2018)
Eksperimento dalyviai iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos buvo paskatinti identifikuotis su nacionalinės arba pasaulinės mąstysenos vertybėmis. Paskui buvo nagrinėjami nacionalinės ir pasaulinės mąstysenos ryšiai su kūrybiškumu. 285 dalyviai iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir 95 iš Lietuvos buvo atsitiktiniu būdu priskirti vienai iš trijų eksperimentinių grupių: nacionalinio identiteto, pasaulinio identiteto ir kontrolinei. Tada tyrimo dalyviai atliko kūrybiškumo užduotis. Gauti rezultatai parodė, kad visų trijų grupiųdalyviai iš Lietuvos labiau identifikavosi su nacionaline mąstysena nei dalyviai iš Jungtinių AmerikosValstijų. Dalyviai iš Lietuvos, palyginti su dalyviais iš Jungtinių Amerikos Valstijų, gavo didesnius kūrybiškumo įverčius, kad ir kokia būtų buvusi taikyta manipuliacija. Buvo aptikta tyrimo dalyvių šalies ir identifikacijos sąveika: dalyviai iš Jungtinių Amerikos Valstijų buvo kūrybiškesni, kai buvo paskatinti identifikuotis su pasaulinės mąstysenos vertybėmis, o dalyviai iš Lietuvos buvo kūrybiškesni, kai buvo paskatinti identifikuotis su nacionalinės mąstysenos vertybėmis.