Aštuonios smurto formos: dviejų daugiadimensių skalių, vertinančių smurto prieš moteris šeimoje patirtį, validumas ir vidinis suderinamumas - Vasiliauskaitė, Zuzana; Geffner, Robert (Psichologija, 2021)
Dauguma tyrėjų, besigilinančių į smurto prieš moteris šeimoje problemą, naudoja senus bei rigidiškus įrankius, iš esmės skirtus vertinti fizinio smurto patirtį, ignoruojant kitas plačiai paplitusias smurto formas ar joms skiriant nepakankamai dėmesio. Taigi įvairios išgyventos patirtys ir smurto prieš moteris šeimoje problemos įvairiapusiškumas nėra atskleidžiami bei atpažįstami ir dėl to nesulaukia tinkamo tyrėjų, praktikų bei sprendimų priėmėjų dėmesio. Šiuo tyrimu buvo siekiama į lietuvių kalbą išversti ir adaptuoti dvi daugiadimenses skales: Sudėtinę smurto skalę (SSS, angl. Composit Abuse Scale) ir Ekonominio išnaudojimo skalę (EIS, angl. Scale of Economic Abuse). Taip pat siekta patvirtinti šių skalių validumą ir patikimumą, nustatant Lietuvos moterų patirtį artimuose santykiuose. Tyrime dalyvavo 311 intymaus partnerio smurtą patyrusių moterų. Abiejų skalių struktūra buvo patvirtinta taikant patvirtinamąją faktorinę analizę, o vidinis suderinamumas – naudojant McDonaldo omega koeficientą. Remiantis naujausiais tyrimais, buvo patvirtinta penkių faktorių SSS struktūra, susidedanti iš penkių subskalių: žiauraus įvairių rūšių smurto, seksualinio smurto, emocinio smurto, fizinio smurto ir priekabiavimo. Taip pat patvirtinta trijų faktorių EIS struktūra – ekonominės kontrolės, ekonomino išnaudojimo ir karjeros sabotavimo. Abi skalės pasižymėjo geru vidiniu suderinamumu. Adaptuotos ir validizuotos skalės, kuriomis matuojama įvairiapusė smurto prieš moteris šeimoje patirtis, leis surinkti išsamesnius duomenis, geriau atspindėti įvairias moterų patirtis smurtiniuose santykiuose ir atitinkamai praplėsti problemos nagrinėjimą bei sprendimo būdų pasirinkimą akademiniu, praktiniu bei politiniu lygiu.