Suvokiamo atkarpos ilgio priklausomybė nuo jos atvaizdo vietos akies tinklainėje - Dzekevičiūtė, A.; Daugirdienė, A.; Švegžda, A.; Stanikūnas, R.; Vaitkevičius, H. (Psichologija, 2011)
Tyrimo tikslas yra patikrinti, kaip keičiasi objekto dydžio suvokimas, kintant jo projekcijos padėčiai akies tinklainėje, ir kaip objekto dydžio suvokimas priklauso nuo akies tinklainės receptorių (kūgelių ir lazdelių) tankio. Tiriamieji, žiūrėdami viena akimi ir fiksuodami žvilgsnį, dalijo skirtingų ilgių atkarpas – nustatydavo suvokiamą vidurį. Atkarpos dalių santykio nuo atkarpos ilgio funkcija turėjo lūžio tašką (66,7 proc. tiriamiesiems, kai atkarpos ilgis 7 laipsniai, 23,33 proc. – 13 laipsnių, kiti neturėjo). Rezultatai aiškinami skirtingu kūgelių ir lazdelių tankiu akies tinklainėje ir skirtinga kūgelių ir lazdelių įtaka.