Potrauminio streso sutrikimą turinčių Lietuvos Afganistano karo veteranų trauminės patirties ir potrauminės simptomatikos ryšys - Domanskaitė-Gota, Vėjūnė; Gailienė, Danutė; Kazlauskas, Evaldas (Psichologija, 2009)
Šio straipsnio tikslas yra nustatyti, su kokiais potencialiai trauminiais gyvenimo įvykiais ir patirtimis susijęs didesnis potrauminio streso sutrikimo (PTSS) pasireiškimas Lietuvos Afganistano karo veteranų grupėje (N = 174). Lietuvos Afganistano karo veteranų, kuriems buvo nustatytas potrauminio streso sutrikimas, ir veteranų, kuriems toks sutrikimas nebuvo nustatytas, karo veiksmų ir mūšių patirtis yra labai panaši, jų tarnybos trukmė taip pat nesiskiria. Afganistano karo veteranai, turintys potrauminio streso sutrikimą ir subklinikinio lygio potrauminio streso sutrikimą, yra patyrę daugiau trauminių įvykių ir išgyvenimų nei neturintys potrauminio streso sutrikimo. Turintys subklinikinio lygio PTSS ir PTSS Afganistano karo veteranai kur kas dažniau nei turinys PTSS išgyveno traumines patirtis, susijusias su šeima, bei smurtinius užpuolimus ir kovą už būvį. Lietuvių Afganistano karo veteranų grupėje potrauminio streso sutrikimo ir subklinikinio lygio potrauminio streso sutrikimo pasireiškimą geriausiai prognozavo psichikos ligos šeimoje, šeimos nario netektis ir patirtas smurtinis užpuolimas.