Gyvūnų asmenybė ir bruožų teorija - Kairys, Antanas; Liniauskaitė, Audronė (Psichologija, 2014)
Straipsnyje analizuojamos mokslinės gyvūnų asmenybės paieškos ir diskusijos, ar gyvūnų elgesio skirtumams aiškinti galime taikyti žmogaus asmenybei aprašyti sukurtas teorijas. Gyvūnų asmenybės tyrimuose naudojamos dvi pagrindinės technikos – grįsta elgesio kodavimu ir grįsta elgesio vertinimu. Kadangi abi jos turi pranašumų ir trūkumų, tyrimuose, jei galima, prasminga taikyti jų derinius. Atliktų tyrimų analizė rodo, kad, aiškinant gyvūnų asmenybę, daugiausia vilčių teikia asmenybės bruožų teorija. Tolesni tyrimai turėtų padėti patikslinti asmenybės bruožus, būdingus skirtingoms rūšims, o tai padėtų geriau suprasti jų evoliuciją.