Apie kai kurias klaidas, dažnai pasitaikančias, nagrinėjant greitėjančiose atskaitymo sistemose vykstančius mechaninius reiškinius - Kulviecas, L. (Psichologija, 1962)
Nagrinėjant greitėjančiose atskaitymo sistemose vykstantį judėjimą materialių kūnų, kurie yra pritvirtinti prie spyruoklių, viename taške pakabintų siūlų ir pan., paprastai atsižvelgiama tik į kūnų pusiausvyros padėties pakitimą ir tvirtinama, kad pačioje greitėjimo pradžioje kūnai užima šią pakitusią pusiausvyros padėtį. Elastinių arba apskritai pozicinių jėgų, kurias sąlygoja spyruoklių, siūlų ir kitų ryšių veikimas, visiškai nepagrįstai nepaisoma, ir tuo daroma rimta klaida, nes pastarosios jėgos, pagreitindamos kūnus, nesustabdo jų naujojoje pusiausvyros padėtyje, bet verčia svyruoti aplink šią pusiausvyros padėtį; svyravimų amplitudė, priklausomai nuo pradinių sąlygų, gali būti gana didelė. Dėl šios priežasties kai kurie tvirtinimai, liečiantys greitėjančiose sistemose vykstančius reiškinius, ir daugelio atitinkamų uždavinių sprendimai yra neteisingi. Straipsnyje tai parodyta, išnagrinėjant konkrečias fizikos vadovėlių vietas bei kai kuriuos plačiai paplitusius uždavinius.