Rey penkiolikos objektų testo vertė atpažįstant simuliavusius atminties sutrikimus - Janavičiūtė, Jovita; Lelytė, Inesa; Žukevičius, Algirdas; Vilcinis, Rimantas; Pranckevičienė, Aistė (Psichologija, 2021)
Žmonės, siekiantys gauti didesnes privilegijas ar neįgalumo išmokas, yra linkę simuliuoti kognityvinius sunkumus (van Oorsouw, Merckelbach, 2010). Labiausiai paplitęs yra atminties sutrikimų simuliavimas, tačiau jį padėsiančių nustatyti adaptuotų testų Lietuvoje nėra. Šiame tyrime siekiama nustatyti „Rey penkiolikos objektų testo“ (RPOT; Taylor, Kreutzer, West, 2003; Rezneck, 2005; McGuire, 2006) jautrumą ir specifiškumą, tarpusavyje lyginant tris tiriamųjų grupes: sveikų asmenų, kurie testą atliko sąžiningai, sveikų asmenų, simuliavusių atminties sutrikimus, ir pacientų, patyrusių galvos smegenų traumas. Tyrime dalyvavo 91 tiriamasis nuo 18 iki 86 metų amžiaus (M=42,04 SD=13,5). Tyrime buvo naudojamas „Trumpalaikės atminties vertinimo testas“ (TAVT; Vasserman, Dorofeeva, Meyerson, 1997) ir RPOT (Rey, 1964; Lezak, Howieson, Bigler, Tranel, 2012), pateikti socialiniai-demografiniai klausimai. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad simuliavusių atminties sutrikimus ir užduotis atlikusių kaip įprasta TAVT rodikliai nesiskiria prieš užduotį meluoti; galvos smegenų traumas patyrusių pacientų TAVT rodikliai yra reikšmingai žemesni. Tiriamieji, gavę instrukciją simuliuoti atminties sutrikimus, RPOT atliko prasčiau lyginant su kitomis grupėmis. Tikimybė, kad simuliuojančio asmens testo rodikliai bus žemesni už atminties sunkumų turinčio asmens yra nuo 62 proc. iki 78 proc; RPOT jautrumas svyruoja tarp 73 proc. ir 90 proc., specifiškumas - tarp 41 proc. ir 72 proc., priklausomai nuo pasirinkto RPOT rodiklio.