Vykdomosios funkcijos raida - Girdzijauskienė, Sigita; Rakickienė, Lauryna (Psichologija, 2012)
Vykdomoji funkcija – tai grupė aukštesniųjų pažintinių gebėjimų, kurie kontroliuoja ir reguliuoja kitus gebėjimus bei elgesį. Pastarąjį dešimtmetį smarkiai pagausėjo vykdomosios funkcijos tyrimų iš raidos psichologijos ir psichopatologijos perspektyvos. Yra kelios to priežastys, tarp jų atradimas, kad vykdomosios funkcijos sunkumai būdingi keletui raidos sutrikimų, bei aptiktas vaikų vykdomosios funkcijos ir psichikos teorijos ryšys. Vis dėlto per šį dešimtmetį sukauptos žinios apie vykdomosios funkcijos raidą yra gana padrikos, tai galima aiškinti vykdomosios funkcijos konstrukto problemiškumu ir metodologiniais vykdomųjų funkcijų tyrimo sunkumais. Be to, kai kuriems klausimams skiriama nepagrįstai mažai dėmesio: pavyzdžiui, mažai diskutuojama apie vykdomosios funkcijos raidos mechanizmus ar socialinių veiksnių įtaką šios funkcijos raidai. Straipsnyje aptariami vykdomosios funkcijos raidos ypatumai ir analizuojamos sąsajos su psichikos teorija normalios raidos bei psichopatologijos (autizmo sutrikimo) atveju. Siekiant užpildyti esamą spragą, daug dėmesio skiriama psichosocialiniam vykdomosios funkcijos raidos kontekstui.