Simetrijos įtaka skirtingo sudėtingumo figūrų atpažinimui - Gurčinienė, Ona; Šoliūnas, Alvydas (Psichologija, 2001)
Psichofizikiniame eksperimente su žmogumi tirta simetrijos įtaka skirtingo elementų skaičiaus figūroms atpažinti maskavimo, t. y. analizės laiko trūkumo, sąlygomis. Sunkiai verbalizuojamos testo figūros skyrėsi vertikalių ir horizontalių linijų skaičiumi ir simetrijos rodikliu. Testo figūrų rinkinius sudarė po lygiai simetrinių ir nesimetrinių figūrų, turinčių 4, 6 arba 8 linijos atkarpas. Stimulai buvo pateikiami šitokia tvarka: garsinis signalas, testo figūra (10 ms), tarpstimulinis intervalas, maskuojantis vaizdas, kurio pagrindu sudarytos testo figūros (500 ms). Tarpstimulinis intervalas parenkamas individualiai kiekvienam tiriamajam toks, kad teisingų atsakymų būtų 50-90 proc., ir bandymo metu šis intervalas nekeičiamas. Nustatyta, kad simetrinių keturių ir šešių linijos atkarpų figūrų atpažinimo tikslumas mažesnis už tokį pat atkarpų skaičių turinčių nesimetrinių figūrų atpažinimo tikslumą. Simetrijos įtaka aštuonių linijos atkarpų figūroms buvo priešinga: šios klasės simetrinės figūros buvo atpažįstamos geriau už nesimetrines figūras. Rezultatai interpretuojami, remiantis esamu optimalaus figūrų elementų skaičiaus ir simetrijos santykiu, sąlygojančiu efektyviausią atpažinimą.