Psichologiniai asocialios asmenybės formavimosi mechanizmai - Valickas, Gintautas (Psichologija, 1995)
Straipsnis aptaria skirtingus deviantinės asmenybės formavimosi aspektus: 1. Bendrus asmenybės formavimosi mechanizmus ir jų funkcionalvimą specifinėmis sąlygomis. 2. Vidinių ir išorinių asmenybės formavimosi faktorių sąveiką. 3. Vertybių sistema ir asmenybės savivertė ir jų vaidmuo deviantinio elgesio formavimesi. Įvairių duomenų analizė leidžia kelti prielaidą, kad siekis pakelti savivertę yra bendras nespecifinis faktorius, kuris gali stimuliuoti įvairias deviantinio elgesio formas. Esminis momentas formuojantis pozityviai savivertei yra asmenybės perorientavimas į kitą (deviantinę) vertybių sistemą. Analizuotos skirtingos vidinių ir išorinių poreikių neutralizavimo priemonės, veikiančios kaip tarpinė grandis asmenybės persiorientavime nuo prosocialaus į antisocialų vystymąsi.