Stresinių gyvenimo įvykių įtaka dviem išeminės širdies ligos formoms: miokardo infarktui ir stenokardijai - Ausmanienė , Nomeda (Psichologija, 2000)
Darbe nagrinėjama stresinių gyvenimo įvykių įtaka dviem išeminės širdies ligos (IŠl) formoms, t. y. miokardo infarktui ir stenokardijai. Ištyrėme tris grupes po 30 žmonių: pirmą grupę sudarė asmenys, patyrę miokardo infarktą, antrą -sergantys įvairaus sunkumo stenokardija be miokardo infarkto ir trečią - sveiki asmenys (kontrolinė grupė). Tyrimui naudotos šios metodikos: gyvenimo pasikeitimų testas (LES), skirtas subjektyviai įvertinti gyvenimo įvykius; nerimo ir depresijos skalė somatiniams ligoniams (HAD); pacientų ir gydytojų vertintas ligos sunkumas. Analizuojant rezultatus, atsižvelgta į šiuos aspektus: stresinių gyvenimo įvykių įtaką IŠl; grupių skirtumus pagal gyvenimo pasikeitimų skaičių, jų vertinimą ir nerimo bei depresijos lygį. Šio darbo rezultatai leidžia daryti išvadas, kad sveiki asmenys ir sergantieji IŠl statistiškai patikimai nesiskiria pagal gyvenimo pasikeitimų skaičių, bet IŠl sergantys asmenys statistiškai patikimai dažniau negu sveiki naudoja kraštutinius neigiamus vertinimus savo gyvenimo įvykiams aprašyti.