Grožinės literatūros teksto prasmės supratimas įvairiais amžiaus tarpsniais - Almonaitienė , Junona; Steponavičiūtė , Aldona (Psichologija, 2000)
Kaip įvairaus amžiaus vaikai supranta grožinės literatūros tekstų prasmę, kuo jų prasmės supratimas skiriasi nuo suaugusiųjų, kol kas beveik nėra empiriškai tyrinėta. Atliekant čia aprašomą tyrimą, siekta surinkti duomenų, kurie nušviestų kai kuriuos šios problemos aspektus. Apibendrinus įvairių autorių požiūrius, buvo išskirti trys svarbiausi grožinės literatūros tekstų prasmės supratimo lygmenys: siužetinis , „ psichologinis" (veikėjų jausmų, vidinės būsenos, jų elgesio motyvų ir pan.) bei pagrindinės teksto minties. Apie prasmės supratimo lygį buvo sprendžiama iš tiriamųjų atsakymų į atviro tipo klausimus. Tyrime dalyvavo trijų amžiaus grupių moksleiviai ir studentai - apie 11, 15 ir 20 metų. Tyrimo duomenys atskleidė, kokiomis proporcijomis šiose amžiaus grupėse pasiskirsto įvairius prasmės supratimo lygius atspindinčios teksto interpretacijos. Pasitvirtino prielaida, kad paviršutiniškiausiai teksto prasmę supranta jauniausieji. 11 ir 15 metų tiriamųjų grupėse vyravo siužetinio lygmens interpretacijos, o studentų atsakymuose dažniausiai buvo formuluojama pagrindinė teksto mintis. Nepaisant to, subjektyvus teksto patrauklumo ir jo suprantamumo vertinimas šiose grupėse nesiskyrė. Pastebėta, kad skirtingai teksto prasmę supranta nevienodus literatūros pažymius turintys moksleiviai, taip pat mergaitės (merginos) ir berniukai (vaikinai).