Nežinomų ir žinomų vaizdų atpažinimo ypatumai - Šoliūnas , Alvydas; Gurčinienė , Ona (Psichologija, 2000)
Psichofizikiniu eksperimentu tirtas nežinomų beprasmių figūrų atpažinimas siekiant nustatyti, kuriame iš žinomų figūrų atpažinimo etapų -požymių išskyrimo ar jų sulyginimo su ilgalaikės atminties reprezentacijomis -pasireiškia nuosekli figūrų analizė. Eksperimentui sudarytos penkios grupės testo figūrų iš 4, 5, 6, 7 ir 8 vertikalių ir horizontalių atkarpų. Stimulai buvo pateikiami šitokia tvarka: testo figūra 10 ms; tarpstimulinis intervalas; maskuojanti figūra; pauzė, kurios trukmė buvo kaitaliojama nuo 200 iki 4700 ms; paieškos figūrų trejetas. Tiriamasis turėjo nurodyti, kuri iš trijų paieškos figūrų yra testo figūra. Nežinomų figūrų atpažinimo tikslumas nepriklausė nuo figūrą sudarančių elementų skaičiaus. Lyginant šiuos rezultatus su anksčiau nustatyta atvirkštine žinomų figūrų atpažinimo tikslumo priklausomybe nuo elementų skaičiaus, padaryta išvada, kad požymių išskyrimas vyksta lygiagrečiai, o išskirtų požymių sulyginimas su ilgalaikės atminties reprezentacijomis- nuosekliai. Nenustatytas regimosios informacijos išblėsimo trumpalaikėje atmintyje efektas esant išsaugojimo trukmei iki 5 s.